CULTUURBEWAKER EN VRAAGBAAK WESLEY STET ZWAAIT AF BIJ DIOS

DIOSNieuws

Het was even slikken voor Wesley Stet (35) toen hij onlangs afscheid nam van ‘zijn’ club.  Aanvoerder, cultuurbewaker, vraagbaak en allesregelaar. Bij het eerste team van DIOS heeft hij in al die jaren zo’n beetje alle taken vervuld, maar nu is het tijd voor andere zaken.

Wesley Stet heeft een punt achter zijn glansrijke carrière bij de Hoornse handbalclub gezet. ,,Maar ik blijf betrokken, hoor. Zo blijf ik meetrainen en maak ik deel uit van een aantal commissies. We gaan hier op de plek van de beruchte Ballonhal een vast sporthal bouwen en ook daar zal ik mijn steentje aan bijdragen”, zegt Stet. Maar nóg belangrijker is, dat ik sinds drie maanden voor het eerst vader ben geworden van Kay en daar wil ik natuurlijk heel veel tijd aan besteden.”

Nog niet zo lang geleden speelde DIOS een vooraanstaande rol in de top van de eerste divisie. Er was zelfs een moment, dat Stet en zijn mannen op de rand van de eredivisie stonden. Het lukte net niet en in de jaren daarna zakte DIOS een tikkeltje weg op de handballadder, mede omdat spelers stopten of naar een hoger spelende club overstapten. Wesley Stet maakte het allemaal mee en bleef zelf zijn vereniging steunen door dik en dun.

,,Je gaat niet zo makkelijk weg bij de club waar je vanaf je zesde jaar handbalt. Ik ben daar begonnen met Carlo van Leeuwen, eerst nog in gemengde teams. Maar al snel sloten er meer jongens aan totdat we een jongensteam konden vormen. Veel van deze gasten zijn nu nog steeds goede vrienden. Met dit vaste team hebben we de hele jeugd doorlopen onder leiding van mijn vader.”

Tijdje geduurd

Stet vertelt lachend: ,,Hij beloofde pas te stoppen als we een keer kampioen zouden worden. Nou, dat heeft nog wel een tijdje geduurd, omdat we nogal veel verloren. Het duurde tot ergens in de B-jeugd. De sfeer bleef altijd goed en dit heeft ook de basis gelegd voor de latere successen. Toen we overgingen naar de senioren konden we twee teams maken. Vanaf dat moment heb ik tot de laatste wedstrijd van dit seizoen altijd in het eerste team gespeeld.”

Stet is in het dagelijks leven technicus bij Deltares in Delft. ,,Wij bouwen waterbouwkundige schaalmodellen. Vervolgens simuleren wij stormen op schaal en bekijken in onze golffaciliteiten of het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen. Zo ja, dan kunnen deze constructies daadwerkelijk worden gebouwd. Machtig interessant en afwisselend werk”, vertelt Stet die ook zijn mindere momenten kende in het handbal.

,,Gebroken sleutelbeen, gebroken pols en afgescheurde kruisbanden. Maar ja, je kunt niet verwachten na dertig jaar handballen ongeschonden uit de strijd te komen.”

Hoogtepunten

De hoogtepunten overheersen echter voor Stet die met zijn team een buitengewoon succesvolle periode beleefde. Onder leiding van de voormalig top-international van Hermes, Arie Pottuijt, promoveerden zij van de eerste klasse afdeling naar de eerste divisie. Ook behaalden zij meerdere keren de landstitel op het veld. ,,Een periode”, herinnert Stet zich nog maar al te goed, ,,vol prachtige en op zichzelf staande hoogtepunten. Maar het mooiste vind ik toch wel de groepsprocessen die je met zijn allen doormaakt. Steeds maar bezig zijn met wat wel en niet werkt, wie waar en hoe tot zijn recht komt en hoe we dit binnen de gesteld kaders kunnen verbeteren.”

Zelf heeft Stet, als het geweten van het team, daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Ook onder de latere trainers Richard Rijkens, Joris Witjens en Arjen Koster was hij de vraagbaak en de thermometer van de ploeg. ,,Ik heb die rol ongemerkt vervuld”, zegt hij bescheiden. ,,Maar met veel plezier. Ik heb die hele periode als bijzonder leerzaam ervaren, ook voor mijzelf. Daarom zou ik in de toekomst ook graag training gaan geven. Dan wil ik bij de jeugd beginnen. Dat zal zonder twijfel bij DIOS zijn, want het is een geweldige club waaraan ik zelf veel te danken heb.”  

AD SPORT/PETER LOTMAN