Vertrouwenspersoon

Handballen is gezond en ook nog eens hartstikke leuk! Vooral als dit in een veilige omgeving gebeurt, waar iedereen mag zijn wie ze zijn. Het gedrag van ouders, trainers, coaches en kinderen is bepalend voor de sfeer binnen een vereniging. Opgroeien en sporten in een veilige omgeving gunnen we iedereen. Plezier in het spel is een reden om te blijven sporten en bewegen.

Hoe kunnen wij er met elkaar voor zorgen dat we een veilige omgeving creëren op het veld en op de vereniging? Wat mogen we van elkaar verwachten? De vertrouwenscontactpersonen werken samen met iedereen binnen de vereniging om veilig en vooral met veel plezier te kunnen handballen.

Wat is een vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De vertrouwenscontactpersoon stimuleert het creëren van een veilige sportomgeving. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van pesten, bedreiging, discriminatie, seksuele intimidatie, of wat voor jou valt onder ongewenst, ongepast gedrag. Een veilige sportomgeving begint bij onszelf en we vragen iedereen om daaraan mee te werken. Er kan altijd iets vervelends gebeuren of een situatie ontstaan waar je een slecht gevoel aan over houdt. Het mooiste is natuurlijk dat je het zelf of samen met een trainer, coach, lid of teamgenoot kunt oplossen, maar wat als dat niet zo is? Je weet niet wat je eraan zou kunnen doen? Je gevoel heeft altijd gelijk en blijf daar dan ook niet mee rondlopen; praat er (in vertrouwen) over en schakel de vertrouwenscontactpersoon in. Bij deze kun je terecht voor hulp, ondersteuning of simpelweg een advies of luisterend oor. Dit geldt voor iedereen binnen DIOS: leden, trainers, coaches, ouders, begeleiders, scheidsrechters, bestuursleden en andere vrijwilligers.

Bij wie kun je terecht?

De vertrouwenspersoon zijn Wesley van Doorn en Zilla Huijsman. De vertrouwenspersonen zijn te bereiken via email of telefoon, maar kun je natuurlijk ook gewoon aanspreken wanneer zij op DIOS zijn. Zij zijn op trainingsavonden veelal aanwezig op de club, maar vooral in de weekenden op zondag.

Ik wil graag de VCP inschakelen, hoe werkt het?

  • Je neemt contact op, telefonisch, Wesley, 06-24884318 of Zilla, 0638443417 of per e-mail: vcp@diosdenhoorn.nl
  • We maken zo snel mogelijk een afspraak.
  • Luisterend naar je verhaal, gaan we samen bekijken hoe we tot een oplossing kunnen komen.

De informatie zal met niemand worden gedeeld, zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven en van op de hoogte bent. De VCP is niet inhoudelijk betrokken bij procedures; hij of zij heeft een adviserende, doorverwijzende rol.

Wesley stelt zich voor

Samen met Zilla ben ik een van de vertrouwenspersonen van onze club. Ik handbal sinds de C jeugd bij DIOS en heb daarnaast in diverse commissies gezeten. Je kent mij misschien ook van DIOS kamp, waar ik al een poosje mee ga als kampleider. Verder speel ik zelf in de herenselectie en zie je mij dus regelmatig op de vereniging! Ik heb toegepaste psychologie gestudeerd in Leiden en woon in Delft. Ik heb, zolang ik lid ben van de club, altijd profijt gehad van een veilig sportklimaat. Samen met Zilla, wil ik naar nu mijn steentje aan bijdragen als vertrouwenspersoon (VCP). Zilla en ik staan er altijd voor open om dingen te bespreken. Dus zoek vooral contact met ons op, daar zijn we voor!

Zilla stelt zich voor

Samen met Wesley ben ik een van de vertrouwenspersonen van DIOS. Toen ik 5 jaar was begon ik met handballen bij DIOS en sindsdien weet ik niet anders dan dat ik op een manier betrokken ben bij de club. Inmiddels handbal ik zelf niet meer maar ben ik wel op allerlei andere manieren actief binnen DIOS. Zo ben ik de coach van dames 2, zit ik in de seniorencommissie en organiseer dit jaar voor de 10e het DIOS zomerkamp. Daarnaast heb ik pedagogiek gestudeerd en ben ik al een aantal jaar docent in het voorgezet speciaal onderwijs in Schiedam. Toen het bestuur mij benaderde met de vraag of ik de rol van vertrouwenspersoon wilde vervullen, heb ik niet lang geaarzeld. De veiligheid, het plezier en de gezelligheid binnen DIOS dragen we met zijn allen en daar draag ik graag mijn steentje aan bij.