Oog voor detail Frank Koole

DIOSNieuws

Oog voor detail Frank Koole

“Met hars komt er een derde beweging bij”

Welke details zijn voor sporters essentieel, maar zien wij als publiek nauwelijks? Deze krant gaat in de rubriek “Oog voor detail” op zoek naar het verhaal achter de prestatie. Aflevering 6: Frank Koole. Kort na de training van DIOS haalt hoekspeler Frank Koole een kleverige plastic zak tevoorschijn uit zijn sporttas. Hij bewaart er zijn hars in. Hars, een plakkerige substantie met karamelkleur, is sinds lange tijd volledig geïntegreerd in de handbalsport.

„Ik haal voor de wedstrijd of training met twee vingertoppen wat hars uit de pot en verdeel het over de vingertoppen van allebei mijn handen”, geeft Koole aan.

Twee fases

„De meeste mensen denken dat hars is bedoeld om beter te vangen, maar dat is niet het belangrijkste voordeel. De balbehandeling en de manier van schieten worden anders. Zonder hars bestaat een schot uit twee fases. De schouderbeweging en het schot vanuit de elleboog. Met hars komt daar nog een derde beweging bij. Doordat de bal aan je vingers plakt, kun je hem sturen met je pols. De polsbeweging waarmee je dat doet, beïnvloedt de manier waarop je de bal een draai meegeeft.”

De draai die Koole op die manier aan de bal mee kan geven, geeft hem als hoekspeler extra opties.

„Doordat ik vanuit de hoek van het veld kom, is het doel voor mij relatief klein als ik schiet. Door de hars kan ik de bal echter effect meegeven. Als je die techniek goed beheerst, kun je de bal heel zachtjes om de keeper heen laten draaien. Dat zijn de mooiste goals die je kunt maken.”

Koole is ervan overtuigd dat hars het algemene niveau van het handbal ten goede is gekomen.

„Spelen met hars is lastig en vergt veel balcontrole. Technische spelers krijgen nu meer de kans zich te onderscheiden. Bovendien wordt er aantoonbaar meer gescoord met hars dan zonder. Als het gebruik van hars zou worden afgeschaft, stop ik direct met de sport.”