Vrijwilliger van de maand

DIOSNieuws

Vrijwilliger van de maand

We beginnen vanaf deze maand met een nieuwe rubriek: de vrijwilliger van de maand! In deze rubriek gaan we elke maand met een van onze vrijwilligers in gesprek over diverse onderwerpen. We trappen af met niemand minder dan Han van Heteren!

Han van Heteren

 • Betrokken bij DIOS sinds 1981
 • Voorzitter van 1982 tot 2006 en van 2007 tot 2010
 • Barcommissie sinds 2010
 • Vertegenwoordiger van DIOS in de stichting sportpark Den Hoorn
 • Is ondertussen nog coach geweest van diverse teams bij DIOS
 • Gaat het liefst op vakantie naar Europese steden
 • Zit liever niet stil
 • Vindt Street food maar goor
 • Luistert graag naar klassieke muziek
 • Kan niet tegen mensen die zich niet aan hun afspraak houden
 • Heeft zelf nooit gehandbald

Je hebt nog een bon! Wanneer ga je die betalen?

Voornamelijk de heren krijgen dit regelmatig naar hen toegeschreeuwd. Met zijn strenge blik, kritische houding maar altijd tomeloze inzet, rekenen we 'Meester' Han inmiddels tot het meubilair van DIOS.

Maar hoe komt Han eigenlijk bij DIOS?

In 1981 werkt hij bij de Mariaschool, elk jaar werd er onder de scholen een voetbalteam georganiseerd in Den Hoorn. In de jaren 70 en 80 zaten er heel weinig jongens op handbal en vandaar dus de vraag naar een handbaltoernooi. Via de scholen werd er zodoende een toernooi georganiseerd om meer jongens in contact te brengen met handbal.

Het is nu 37 jaar later en je bent nog steeds bij de club, wat maakt DIOS zo bijzonder?

"Ja het is toch je club, alles wat je met elkaar hebt meegemaakt hier" vertelt Han. De brand in de oude kantine, het lentefeest, de overgang naar het huidige sportpark; zomaar een greep uit de rijke historie van DIOS. Daarnaast is het belangrijk dat de gezelligheid altijd gepaard gaat met de sportieve prestatie, iets waar we bij DIOS al generaties om bekend staan. "Als we ergens een wedstrijd hadden gespeeld, was de thuisspelende ploeg altijd al naar huis. Wij zaten daar dan nog in hun kantine. Of bij het vieren van het tienjarige bestaan, het eerste lentefeest, hadden we twee weken lang activiteiten en feestjes om het te vieren!"

Er is weinig veranderd dus door de tijd heen?

"Wat betreft dat wel ja, mensen blijven komen voor de gezelligheid en de diverse feestjes. Het doet me goed om te zien dat we nog altijd met veel inzet deze dingen organiseren." Voor Super Sundays, Dol Dwaze Donderdagen en het lentefeest komt Han dan ook graag naar de club. Er zijn dan veel bekenden en het is leuk om dan achter de bar te staan. We organiseren ook nog steeds kaartavonden en evenementen voor de jeugd; het aanbod is dus ook divers en dat moeten we zo houden.

En wat doe je dan eigenlijk "buiten al die uren op DIOS?

Ik sla graag een balletje op de golfbaan, lees boeken maar het liefst ben ik op reis." De steden en de verschillende culturen daar intrigeren Han dan het meest. "Ik regel het liefst alles zelf als we op reis gaan. In Moskou was het bijvoorbeeld heel mooi om op eigen houtje met de metro op pad te gaan; je kan dan wel aansluiten bij zo'n tour maar dan moet je dan ook heel de tijd bij blijven, dat is niet echt wat voor mij.''

En hoe ziet de ideale avond van Han er dan uit?

''Het liefst ga ik dan met vrienden een hapje eten bij La Borsa in Rotterdam, vervolgens naar een concert. In de pauze uiteraard een borreltje en dan sluiten we af in de kroeg."

Je wordt ook een jaartje ouder Han, ga je ooit stoppen met DIOS?

"Ik voel m'n benen wel als ik een avondje met die Dol Dwaze Donderdagen achter de bar sta. Dan merk ik het wel, maar zo lang het verder goed gaat ben ik nog niet van plan om te stoppen!'' En dat is maar goed ook, want onze club draait al een tijden op de tomeloze inzet van onder andere Meester Han. We hopen dan ook dat Han nog jaren bij DIOS actief blijft om ons te ondersteunen en scherp te houden.

Heb je verder nog zorgen voor de toekomst?

De huidige samenleving is veranderd ten opzichte van vroeger. "Iedereen is zo druk nu, we willen van alles doen en dat heeft invloed op het vrijwilligerswerk helaas. Ik hoop wel dat mensen zich blijven inzetten voor de club." Han is er dan ook voorstander van dat we onze vrijwilligers blijven prijzen en vooral dat iedereen z'n steentje bijdraagt. Dat gaat vooralsnog goed maar het is belangrijk dat we hierin blijven investeren!