Nieuwe coach DIOS Heren zet in op verjonging

DIOSNieuws

De nieuwe trainer/coach van de herenselectieteams van handbalvereniging D.I.O.S. (Doorzetten Is Ons Streven), uitkomend in de 1e divisie, zet het komende jaar de verjonging in gang.

Het nieuwe gezicht voor de groep luistert naar de naam Johan van der Voorn, afkomstig uit ‘s-Hertogenbosch. Van der Voorn (63) is geen onbekende op de handbalvloer. “Ik loop al 50 jaar in dit wereldje rond, waarvan 23 jaar als trainer. Als keeper heb ik zelfs twee jaar eredivisie mogen spelen bij PSV. Ik stopte pas op mijn 38e maar dat lag aan mijn positie. Keepers gaan in deze sport langer mee.”

Simpeler

Van der Voorn was aandachtig toeschouwer bij de laatste drie wedstrijden van DIOS in de play-offs vorig seizoen en wist genoeg. “Het spel zal sneller worden en er zullen meer jonge spelers in het team worden ingepast. Verder zullen we agressiever gaan verdedigen. In essentie moet het handbal simpeler worden, ze zochten vaak de moeilijkste oplossing. Binnen vier seconden, na drie passes, kun je een doelpunt maken. Daar gaan we hard op trainen. Hoe simpeler, hoe mooier het spelletje is. Handbal is een sport die conditie, een goeie dosis fysiek en snel handelen vereist.”

Gelijke monniken

Van der Voorn trainde ooit eerder een eerste divisieclub, MHV’81 uit Mill. De laatste vereniging waar hij actief was als trainer/coach van het opleidingsteam en assistent van de hoofdtrainer, was eredivisieclub Houten.

“Ik heb in principe 24 spelers tot mijn beschikking voor twee teams. Ik train beide elftallen, maar alleen heren 1 wordt door mij gecoacht. Ik kijk niet naar het verleden. Iedereen begint bij mij op nul. Alle spelers zullen hun plekje weer moeten verdienen. Ik ga daarbij uit van het aloude ‘gelijke monniken, gelijke kappen’-principe. De beste spelers komen vanzelf boven drijven. De bal ligt bij de jongens zelf. Ze moeten het mij zo moeilijk mogelijk maken, daar wordt iedereen beter van.”

Doelstelling

De doelstelling voor dit seizoen is een plek bij de eerste vijf met ‘onderweg’ een periodetitel. “We richten ons met deze groep op de middellange termijn. Over drie jaar zullen zes spelers binnen de selectie, in de leeftijd van 18 tot 21 jaar, in staat moeten zijn minimaal het vereiste niveau aan te kunnen, dat is het streven. De selectie telt ook een groep jongens die al een aantal jaartjes meeloopt, dat zal geleidelijk aan ververst moeten gaan worden.”

Verwachtingen

“Ik verwacht dat de Bevo reserves uit Panningen en de degradant uit de eredivisie, Aristos uit Amsterdam, voor het ‘eremetaal’ gaan. Daarachter wordt het dringen voor de plekken 3 t/m 5. Onze poule beslaat 14 teams, waarvan er twee degraderen. In de voorbereiding trainen we – naast de redelijk volle kalender aan oefenpotjes – drie keer per week. Sessies van twee uur per keer. Op zondag 1 september beginnen we de competitie in de Hoornbloem met een thuiswedstrijd tegen GHV uit Goirle, aanvang: 14.00 uur. De week erop, zaterdag 7 september om 20.30 uur, staat de uitbeurt op tegen HVV’70 uit Vliethorst op het programma.”

Contract

Van der Voorn is van zins om zijn missie bij DIOS, verjonging, te voltooien. Of hij de rit uit gaat zitten? “Dat weet je nooit. Het is in de handbalwereld gebruikelijk dat je een jaarcontract tekent. Na het eerste jaar gaan we weer om de tafel. Ik ben nog lang niet aan het ‘achter de geraniums zitten’ toe, dus …”