DIOS groeide in 50 jaar uit tot een begrip in Den Hoorn

DIOSNieuws

De handbalvereniging Doorzetten Is Ons Streven bestaat 1 oktober 50 jaar. Wie herinneringen over die periode wil ophalen, komt dan bijna automatisch uit bij oud-voorzitter Han van Heteren, de man die al decennia het hart vormt van DIOS uit Den Hoorn.

Voormalig voorzitter Han van Heteren mag dan inmiddels de respectabele leeftijd van 78 hebben bereikt, lang na te denken hoeft hij niet over het ontstaan van DIOS in 1972. Moeiteloos haalt hij de periode terug waarin de handbalvereniging wordt opgericht.

,,Bij enkele bestuursleden van gymnastiekvereniging W.I.K. ontstond de gedachte om ook iets aan buitensport te doen. Na overleg met voetbalvereniging SV Den Hoorn werd gedacht aan handbal. Er werd een informatieavond georganiseerd en al snel was duidelijk dat een handbalvereniging levensvatbaar was. Op dezelfde avond werden al zestig leden ingeschreven.”

CLUBICOON HAN VAN HETEREN HEEFT NOG ÉÉN WENS: EEN EIGEN VASTE SPORTHAL

Vervolgens werd DIOS officieel opgericht met zeven teams en een voltallig bestuur. In samenwerking met het handbalverbond werd een voorlichtingsavond georganiseerd waar met films uitleg werd gegeven over de spelregels. Een nieuwe club in Den Hoorn was geboren.

BEHELPEN

Aanvankelijk was het nog een tikje behelpen. Van Heteren: ,,Het eerste jaar waren we een vereniging zonder veld, kleedkamers en kantine. We mochten trainen op een deel van het voetbalveld. De wedstrijden speelden we bij Quintus. ’s Winters konden we uitwijken naar de Delftse groenteveiling. Toen dat niet meer kon, gingen we naar de veiling Delft-Westerlee in De Lier voor de junioren en senioren. De jeugd trainde in de gymzaal in Den Hoorn.”

De gemeente zorgde in 1973 voor een verhard handbalveld en kon de kantine van SV Den Hoorn worden overgenomen. ,,Met een speciale regeling mochten er vier kleedkamers van SV Den Hoorn worden gebruikt. Wat was iedereen trots.”

De nieuwbakken club groeide als kool en in 1976 kon ook het eerste herenteam worden ingeschreven. Diverse commissies werden in het leven geroepen, voor de senioren, de jeugd, én, niet onbelangrijk bij DIOS, voor de barbezetting en de evenementen. In 1981 moest er een nieuwe voorzitter komen en het was niet zo verwonderlijk dat daarbij de keuze viel op Han van Heteren.

HOOGTEPUNTEN

,,Tijdens een schoolhandbaltoernooi werd ik gevraagd en na een inwerkperiode in 1982 officieel benoemd. Dat ben ik met een korte onderbreking gebleven tot 2010.” Het  was een periode vol hoogtepunten waarop de gedreven clubman met voldoening terugkijkt. Moeiteloos somt hij de bereikte resultaten op.

,,De opening van de sporthal De Hoornbloem in 1984, waardoor we de zaalwedstrijden thuis konden afwerken. De bouw van een nieuwe kantine in 1988, waar het enthousiasme om met allerlei acties geld in te zamelen vanaf spatte. De aanschaf van de Ballonhal in 1991, zodat we ook in eigen huis konden trainen. De verhuizing naar het nieuwe sportpark in 2006. Daar gingen zes jaar van vergaderen, ontwerpen, bouwen, inrichten aan vooraf. Maar het lukte.”

Ook prestatief ging het crescendo met DIOS. De mannen promoveerden naar de landelijke eerste divisie, waarin zij jaren met succes handbalden. Voor menig club was het team in de Ballonhal een lastig te overwinnen tegenstander. Toch kwamen zij graag naar Den Hoorn, omdat knokken voor de winst en plezier maken na afloop altijd hand in hand gingen. Ook de lentefeesten en de jeugdkampen zijn nog steeds fameus.

GROTE WENS

DIOS (250 leden) is inmiddels onlosmakelijk verbonden met Den Hoorn. Van Heteren glundert als hij besluit: ,,Uit het niets geboren en geworden tot een volwassen vereniging. Een club die haar sporen in de Hoornse gemeenschap ruimschoots heeft verdiend. We zijn klaar voor de volgende vijftig jaar. Met nog één grote wens: een eigen vaste sporthal. En DIOS kennende gaat dat nog lukken ook.”

AD SPORT/PETER LOTMAN