Jeugdhandbal bij DIOS

DIOSNieuws

Bij DIOS draait het om spelplezier, persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk teamspirit.

De spelvisie: Meer balcontact, meer plezier!

Plezier in handbal is het allerbelangrijkste, vooral bij de jeugdspelers. Bij de jeugd maken we onderscheid in verschillende teams: F (6 t/m 8 jaar), E (9-10 jaar), en D (11-12 jaar). In deze leeftijdscategorieën kunnen jongens en meisjes samen spelen. Ze spelen op kleinere velden en in kleinere teams, waardoor ze vaker aan de bal komen. Dit stimuleert hen om meer te dribbelen, schieten, samenspelen en op doel te gooien. Alles draagt bij aan ons uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van onze jeugdspelers.

Plezier & groei. Dat is jeugdhandbal!

Waarom deze spelvisie het verschil maakt

Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) is onlangs een campagne gestart om de spelvisie binnen het jeugdhandbal breed onder alle verenigingen te verspreiden. Wij staan hier natuurlijk helemaal achter en willen er ook bij DIOS voor zorgen dat iedereen – van coaches tot ouders – begrijpt hoe belangrijk dit is. De focus ligt op plezier en ontwikkeling, en als we allemaal dezelfde visie volgen, creëren we een omgeving waarin kinderen kunnen leren en groeien, zonder de druk om te presteren als volwassenen.

Ben je benieuwd naar de leeftijdseigenschappen van de jeugd en waarom per categorie is gekozen voor een bepaalde speelwijze? Bekijk dan deze webinar!

En als we verliezen? Blijf positief!

Regelmatig zijn er wedstrijden waarbij de ene tegenstander wel en de andere niet volgens de spelvisie speelt. Dit leidt vaak tot discussie op en rond het veld, wat het spelplezier van de jeugdspelers niet ten goede komt.

Het allerbelangrijkste is dat we als vereniging, ook in zulke situaties, vasthouden aan de spelvisie. We begrijpen dat dit voor de kinderen moeilijk kan zijn: “Zij spelen een ander spel!”, “Het is oneerlijk!”, of “Daardoor verliezen we de wedstrijd!”. We kennen deze reacties allemaal. Natuurlijk is winnen leuk, maar het is juist belangrijk om onze kinderen te leren dat er dingen zijn die waardevoller zijn dan alleen het resultaat. Spelplezier, persoonlijke groei en teamspirit staan altijd op de eerste plaats.

Daarom geven we onze coaches de volgende tips mee:

  • Blijf volgens de spelvisie spelen, ook als dat betekent dat je misschien meer tegendoelpunten krijgt.
  • Geef complimenten voor individuele verbeteringen, zoals betere passes, vrijlopen in de ruimte of inzet in de verdediging.
  • Stel kleine, haalbare doelen voor het team, zoals beter samenspel of minder balverlies.
  • Geef opbouwende feedback na de wedstrijd, zodat iedereen met een goed gevoel naar huis gaat.
  • Werk aan een positieve teamsfeer waarin plezier en ontwikkeling centraal staan, niet de eindstand.

Onze jeugdspelers hebben nog een hele handbaltoekomst voor zich. Met de spelvisie als leidraad groeien ze spelenderwijs naar het volwassen handbal. Ze krijgen de ruimte om te leren van hun fouten en staan met plezier én een glimlach op het veld.