Spelregels Handbal

In seizoen 2014-2015 is het NHV begonnen met het vernieuwen van het jeugdhandbal. De sport aantrekkelijker, leuker en vooral kindvriendelijker maken is daarbij het doel. Er is een nieuwe speelwijze ontwikkeld, die de basis legt voor een betere ontwikkeling van de kinderen én aansluit bij de handbalvisie van nu. Onder het motto ‘Spelplezier voorop’ zijn er nieuwe spelregels bedacht voor het handbal in de D-, E-, F- en H-jeugd. Kinderen handballen voor plezier en spelvreugde. Ontwikkeling moet centraal staan en niet het resultaat.

Vanaf C-jeugd en Senioren

Het NHV heeft het jeugd-spelregelboekje gemaakt, waarin met veel tekeningen de belangrijkste spelregels worden uitgelegd. Daarnaast is er het officiële spelregelboekje van de NHV en het spelregelboekje in begrijpelijke taal. Het officiële spelregelboekje wordt momenteel herzien (er zijn enkele aangepaste spelregels per 1 juli 2016). Tot die tijd geldt de engelse versie van de spelregels. De handgebaren van de scheidsrechter staan in alle boekjes, ongeveer vanaf pagina 27 (eerste twee boekjes) en vanaf pagina 15 (laatstgenoemd boekje).

D-jeugd
  • De D-jeugd is de laatste jeugdcategorie waar een wijziging in de speelwijze wordt ingevoerd naar aanleiding van de nieuwe spelvisie jeugdhandbal. Zij spelen vanaf seizoen 2016-2017 volgens de nieuwe speelwijze. In de nieuwe speelwijze wordt offensief gespeeld. Het doel van verdedigen is: de bal veroveren. De teams mogen met maximaal 3 verdedigers binnen de 9 meter lijn staan.
  • Zie hier het informatieblad van het NHV over de D-jeugd
  • Voor de rol van jeugdscheidsrechter bij E en D handbal heeft het NHV deze jeugdscheidsrechters-handleiding gemaakt met een bijlage over E-wedstrijden en een presentatie.

Ontstaat er bij de wedstrijd een verschil van mening/inzicht? Houd dan in het achterhoofd dat de kinderen ‘gewoon lekker willen handballen’. Download hier een overzicht van de verschillende speelwijzen per leeftijdscategorie of klik hier voor een volledige samenvatting van jeugdhandbal nieuwe stijl.